söndag, februari 28, 2010

Som sin storasyster

Pärtan (som jag inte vet har kommit ut ännu, när jag skriver/publicerar det här inlägget. Jag hoppas det i alla fall) får klä sig som sin storasyster i klänningen Nasta, stl 62, från Ottobre 4/2008. Tyget är Hilco-velour.

Och i en body i Campan, från Hilco, i stl 62 från Ottobre (nummer.... hmm). Jag ser att ränderna hamnat lite snett och kantningen är något bubblig, men så tillhör bodys inte min favoritsömnad. Knapparna kommer från Snapsource.

Kombinationen blir så här. Det fattas bara ett par vita tights eller liknande.

torsdag, februari 25, 2010

Överraskningströja till Storasyster

Överraskningströjan, som jag nämnde i inlägget om de japanska byxorna hann bli klar (schemalägger inlägget medan jag väntar ut Pärtan - och hoppas förstås att allt kommer att gå bra - har dubbelkollat att det är en tös).


Storasyster har fått en syster-tröja, i vit Hilcovelour, kantat med cerice mudd från Hilco. Det här är faktiskt första gången jag syr en tröja i velour, det brukar mest bli byxor när jag syr velour. Eller kanske stämmer det inte helt, jag har ju sytt en tunika också. Men det tillhör inte vanligheterna att sy velourtröjor - och särskilt inte kritvita! Kanske inte så praktiskt, men men...

Broderiet Storasyster lät jag göra på beställning hos Nanycs Garn och Maskinbroderi. Jättekul och jag är så nöjd med broderiet. Det vill jag göra fler gånger. Jag är medveten om särskrivningen, men ett bindestreck såg inte så snyggt ut och jag ville inte ha ordet Storasyster på en rad. Å andra sidan kan man läsa det som Stora syster och det går det med.

Dekorsömmen på ärmen har jag sytt på min symaskin, Janome jubilee 85. En kanonbra symaskin som jag är så nöjd med. Tyvärr tror jag att ärmarna blev någon cm för långa, så jag var tvungen att ta upp dem och sy dit ny dekorsöm. Tyvärr trasslade sig undertråden på ena ärmen, så det blev inte så snyggt. Men det får vara. Tröjan följer mönstret i ottobre 4/2004, men jag har ändrat ärmarna till att bli lite puffiga, med hjälp av en resår längst ner. Fållen är lite svängd nertill också. Pärtan får en sparkbyxa i stl 56, och jag önskar att jag hade gjort vissa förändringar redan från början. Benmuddarna skulle kunna vara minst dubbelt så långa. Hon kommer att växa ur denna på en gång (medan Fiffiluren får en tröja att växa i). Här har jag i alla fall lyckats riktigt bra med kantbandningen, jämfört med den första sparkbyxan jag sydde till Pärtan. Knapparna kommer från Snapsource.

onsdag, februari 24, 2010

Ärtan, Pärtan, Pirum, Parum, Puff

Nu är hon här Pärtan. Föddes strax efter midnatt natten till söndag, alltså den 21 februari. Hon är väldigt lik Fiffiluren, bara en aningens större.

Vi kom hem igår så jag har inte hunnit med att fixa bilder. Dessutom är jag lite matt, eftersom det uppstod en blödning efter förlossningen så jag har lite att ta igen. Men i övrigt mår vi alla prima! :-)

onsdag, februari 17, 2010

Svart vårbasker


Länge har jag längtat efter att få sy en basker till Fiffiluren. Jag har många gånger plockat ut tyger och matchat, men nu äntligen blev det en. Tyvärr inte i de färger som jag gillar allra bäst, för jag tror inte de passar till hennes vinter/vårjacka. Förresten vet jag inte vilken hennes färg på vårjacka kommer att bli. Hur som helst så kommer mönstret från Ottobre 4/2007, och jag har sytt en basker i det mönstret tidigare och blev rikitigt förtjust i modellen.
Jag skulle nog välja att sy kanten på ett annat sätt än som Ottobre beskriver det. Om jag skulle sy en basker till så skulle jag göra som en linning i stället. Det tror jag blir snyggare. Tyget verkar samla på sig rätt mycket damm, vilket syns särskilt bra i blixtljuset, tyvärr.

Yttertyget kommer från en lokal tygaffäre och innertyget är ett hilcotyg, som jag hittade på Jofotex.

Nu blir det inte mera sytt, innan Pärtan kommer. Nu ska jag slänga mig i soffan och se på ALLA filmerna Gudfadern, och smaska godis och läska mig med Tropicana-juice! (om jag hinner)

Limegrön tunika

Här försöker jag matcha de japanska flower power-byxorna med en limegrön tunika. Tyget och mudden i midjan kommer från Jofotex. Mönstret utgår från Ottobre 6/2008 men bara ärmarna och livstycket, men sen har jag ritat på egen hand. Ja, den är kortare fram än bak. Jag hade en idé om att försöka tona ner den limegröna färgen *haha* Det gick ju sådär. :-) Hade dragit fram alla möjliga band, knappar och tyger att matcha med eller göra applikationer av. Det blev inget av det, och egentligen är jag rätt nöjd. Hoppas den ska passa. Om den inte passar så väl till byxorna går det väl bra med ett par vita tajts. Förresten så hade det kanske varit snyggare med vita ärmslut, men det såg jag först när den var klar. Tricket i tunikan är resårband och gummiband. Och kanske blev inte rynket så snyggt framtill. Ibland är jag faktiskt glad över att inte sy på beställning till andra. :-)

måndag, februari 15, 2010

Japanskt Flower Power

Här är de japanska byxorna igen i ett härligt manchestertyg från Hilco, via Tygpyssling. Jag blir riktigt glad när jag ser tyget och de färdiga byxorna. Eftersom Pärtan dröjer med sin ankomst vågade jag mig på dessa byxor och nu lade jag till ett par fickor och hällor.

Fickorna har jag ritat på fri hand, efter ett par byxor jag har sytt för länge sedan. Det är rätt enkelt. Man gör fickorna som ett U och syr rynktrådar ländst ner i U:et, för att få den runda formen längst ner, pressan sen in kanten. För att få rynket har jag använt gummiband och sedan lägger man dit fickan på byxan där man vill ha dem, och formsyr efter hur fickorna ligger. Jag har visserligen dragit ut resåren lite för annars hade de blivit lite väl päronformade.


På de tidigare byxorna gjorde jag resåren så att den ska gå att justera, vilket jag även gjorde på dessa. Jag vill gärna att det ska gå att justera midjeresåren så jag har hittat på ett sätt som jag hoppas ska funka.

Se sytipset i inlägget nedan.

Mönstret till byxorna kommer från den japanska boken "Kläder för pojkar och flickor" och är i stl 100. Passformen är alldeles fantastiskt bra. Så skönt med ett mönster som sitter som ett smäck, och det är väldigt tacksamt att slippa dragkedjan.

Sytips på justerbar linning

Försöker här ge tips på hur man kan göra en justerbar resårlinning på byxor utan dragkedja. Jag har valt att lägga resåröppningen i höger sida av byxorna.
När man har sytt fast linningen räta mot räta på byxorna, och vet var resåren ska sitta, så nålar man fast den och syr på den sida av linningen som ska vara inne i byxorna.

Inte vet jag hur man bäst syr fast en resår i vävt tyg, men jag brukar sy en fyrkant om det går. Om resårbandet är smalare, syr jag bara på var sida.
På den sida som ska vara inne i byxorna och på motsatt sida av resåren, syr man fast knappen som den justerbara resåren ska fästa i. Öppningen där resåren kommer ut är i bilden till höger om knappen.
Sen skarvar jag på den justerbara resåren, för det är lite onödigt att ha en sådan i hela linningen. Nu önskar jag ju att det fanns (vilket det säkert finns också) en resår som är lika bred som den justerbara resåren. I det här fallet har jag valt att lägga dem kant i kant, uppåt i linningen. Då blir diffen nedåt i resåren och i linningen.

Så har jag dragit runt resåren och sytt fast linningen. Om man gör på mitt sätt, att sy med resåren i kanalen, så är det viktigt att vara uppmärksam på att man inte syr i resåren. Jag nålade väldigt noga under resåren och kollade att det fanns tillräckligt med tyg att sy i.

Så var det klart och här har jag bedömt att det ska räcka med fem knapphål för att kunna justera linningen. Innan dess har jag måttat mot ett par byxor som jag vet har en linning som passar. Så byxorna ska redan nu ha rätt midjemått.
Tillägg: Jag ser på de tidigare byxorna (blågrå) som blivit rätt välanvända nu, att resåren börjar flisas upp, så änden behöver nog sys in. Har också kikat på köpisbyxor och där är änden invikt och sydd, så det ska jag göra på FP-byxorna nu. Och då gissar jag att sex knapphål hade varit bättre än fem, så man får med vikmånen.

tisdag, februari 09, 2010

Nämen en Mayablus till?

Japp, nu är det Fiffilurens mayablus (stl 98) som blivit klar. Egentligen började jag med denna, men så blev jag lite petig i sömnaden så jag började på en till, som vi gav bort i present till dagsikompisen. På denna hamnade sprundet på vänstra sidan och jag ville ju ha det på den högra. Just det brukar jag ha svårt att tänka till om, när jag har mönsterdelarna på avigan, och kommer på det när jag redan har sytt. Hur som helst så går det att skilja dem åt nu, förutom att jag har satt i en namnlapp i Fiffilurens blus. Mönstret till Mayablusen kommer från Ottobre 1/2008 och från storlek 92 heter mönstret egentligen polka-dot-blus.


Ja, så var det de här byxorna till Pärtan. Precis i början av sömnanden så råkade jag klippa ett hål alldeles bredvid den redan syddda sömmen för rynkningen nedanför knäna. Jahapp, då var det bara att sprätta och klippa bort hålet. Det medförde att rynket kom betydligt högre. Men det beror också på att jag tyckte att byxorna blev alldeles för vida - så vida att det lätt skulle kunna gå en bebis ner i vardera byxben. Så jag har sytt in dem, och nu är storleken 62-68. Får se om de kommer att passa, jag känner mig rätt tveksam. Synd på tyget och modellen i så fall. Mönstret kommer från Ottobre 1/2007

söndag, februari 07, 2010

Japanska byxor och en tröja


Det var ett tag sedan jag bläddrade den japanska boken Kläder för pojkar och flickor och nu när började räkna in Pärtan tänkte jag att det kunde vara roligt att ha något att bläddra i. Jag har också hört att Botilda har tyckt om mönstren i boken, som hon bloggar om här.
- I somras köpte jag ett blågrått manchestertyg på Jofotex, som jag hade tänkt skulle bli ett par byxor. Så nu passade det bra att prova ett mönster ur boken. Tyget räckte nätt och jämt, till en storlek mellan 90-100 cl. Jag gjorde några förändringar så att tyget skulle räcka. Hade jag sytt i somras hade det räckt gott och väl. Nu blev fållen minimal. Passformen tycker jag ser bra ut även om byxorna nu blev lite väl slätstrukna utan fickor. Hann inte med några extra detaljer denna gång. Fodret på insidan av fickorna fick samma tyg som i mayablusen, som jag har tänkt ska bli färdig till Fiffiluren nån gång snart också. Tycker att tygerna matchar varandra väl. På live-bilderna är byxorna ännu ofållade. Det gick förvånansvärt bra att prova byxorna bara så där på en gång, men så fick hon stå på köksbordet också! :-)

- Jag hade nog hunnit igenom min tillklippta tyghög, om det inte hade varit för att jag sydde en tröja i stället och klippte ut en annan tröja i vit velour, som jag har på lut. Det får bli en överraskning till senare. Nu sydde jag denna gammelrosa för att testa ärmarna och jag är nöjd. Hade jag inte ägnat mig åt nattsömnad hade jag säkert sett att framstycket var bredare än bakstycket - vilket jag noterade när jag klippte ut mönstret kvällen innan! Nu såg jag det när tröjan var klar och då fick jag improvisera genom att dra i en resår i halsringningen. När smocken på framstycket under halsringningen var klar såg jag att det ser ut som att den hamnat en aningens för mycket åt höger, även om jag mätt ut noga för att få det mitt fram. Tanken är väl att sy smocken innan halsringningen, förstås. Nu fick jag göra det i efterhand och därför blev det lite extra bubbligt. Mönstret kommer från Ottobre, 6/2008. Tyget tror jag kommer från jofotex, det är så länge sedan jag köpte det.

fredag, februari 05, 2010

Sommaren är räddad

Så skön klänningen blev. Jag riktigt längtar till sommaren och stranden när jag håller i klänningen. Däremot såg Fiffiluren tveksam ut när jag höll upp klänningen, men jag tror det blir bra i sommar. Tycker det blev riktigt fräscht med de röda kantningarna. På bilden nedan har jag ännu inte hunnit sy dit knappen eller det lilla vecket i sprundet - det gäller att ta tillvara på dagsljuset vid fotograferingen. Sen har jag kommit på att det smartaste hade ju varit att ha en liten snörning fram i stället för knapp bak, så att Fiffi kan dra av och på klänningen själv. Till en annan gång.

Mönstret kommer från den japanska tidningen Cucito, och är i stl 90. Tyget kommer från Jofotex, och jag tror faktiskt att det finns kvar.

Pärtan har fått en hätta

Jag hade lite småbitar kvar av det härliga velourtyget som blev ett bebis-set till Pärtan. Men jag kände mig tveksam till om jag skulle lyckas få till en snygg hätta, så jag frågade Benglan Rackamaja, som har sytt flertal av dessa modeller. Yes, det blev en kanonfin hätta. Stort tack!

torsdag, februari 04, 2010

Live-bild

Finns det något bättre än en glad tjej som vill pyssla när man kommer hem från förskolan. Här bjuder jag på en live-bild av voffe-tröjan och randiga "vilkas"-byxor.

Syskonmatchning i Vilkas byxor

Syskonmatchning så det står härliga till. Jag har då inga problem med att syskonmatcha, och varför skulle man inte kunna göra det? Om det finns tyg kvar så det räcker till ett litet syskon vore det väl slöser med tyg att inte göra ytterligare ett plagg när man ändå har trätt symaskinen. Här är ett par velourbyxor i mönstret "Vilka" från Ottobre 4/2008, som jag har sytt tidigare av.
Byxorna ovan är i stl 62 och de nedan i stl 98, Fiffiluren har tidigare fått ett par i lime/brun-randiga i tyg från Jofotex, och när jag sydde dem klippte jag även till dessa i Hilcotyget, men först nu kommit mig för att sy dem klart. det var väldigt länge sedan jag köpte det här gröna velourtyget, så jag kommer inte ihåg varifrån tyget kommer.

Så här ser tröjorna och byxorna ut ihop, hoppas nu att allt passar. Fiffiluren har haft en flodhästtröja tidigare, men växte ur den väldigt fort eftersom den var lite kort i livet. Jag har tyckt att det har gått bra tidigare, men nu växer hon så det knakar så nu måste det vara lite längd på tröjorna om de ska hålla någon längre tid.



Det har gått troll...

Ibland går det troll i vissa saker. Så är det med den här långärmade bodyn. Anledningen till att den är tvådelad i färg och tyg har inte med saken att göra, utan det beror helt enkelt på att tyget räckte inte till hela - jag håller ju på att sy mig igenom mina tyglådor och Fiffilurens tröja nedan, fick också ett svart bakstycke för att tyget skulle räcka. På bodyn tänkte jag att nederdelen kommer väl ändå att stoppas ner i ett par byxor. Trollet har bestått av svårigheter att sy rätt, jag har vänt tygstyckena fel, sytt fel, sprättat och sprättat, tryckt dit tryckknapparna åt fel håll etc. etc. Nåja, bodyn går säkert att använda ändå.

Jag har sytt en body av det här mönstret tidigare (Ottobre 6/2009), vilket jag har bloggat om här. Då gick allt så bra och den blev riktigt snygg. Men samma sak hände igen med benmudden och grenknäppningen, som även denna gång blev olika långa. Så om det är någon som tänker sy av detta mönster och vet hur man ska göra/alt. förstår sig på mönsterbeskrivningen så skulle jag gärna vilja veta hur man ska göra. I mönsterbeskrivningen står att det ska vara två benmuddar, men inget om grenknäppningen. Det går visserligen att göra som jag gjort med två benmuddar och två grenknäppningar och sen att de blir olika långa kan man fixa genom att dra lite i grenknäppningen för att få tryckknapparna att stämma. Det roligast vore att få det rätt på en gång. Flodhästtyget kommer från Jofotex.


Fiffilurens tröja kommer från mönstret i Ottobre 4/2004 och flodhästtyget från Jofotex. Det svarta tyget har jag tagit från en av mina avlagda tröjor.

tisdag, februari 02, 2010

Babyset till Pärtan


Av det fina velourtyget från Tygpyssling blev det en omlott-tröja i stl 56 och ett par muddbyxor. Mönstret till tröjan kommer från Ottobre 6/2007 och är ursprungligen ett mönster i ett enda stycke. Nu var det bara så att jag hade behövt ha ca 10 cm till för att få ut hela tröjan i ett enda stycke, så det blev till att klippa itu mönstret till en raglantröja i stället. Det gick lika bra det. Mindre tygspill blev det också. :-) Det finns lite tygrester kvar som skulle kunna bli en liten mössa, får se om jag ids ordna till en sådan.

Muddbyxornas mönster är från Ottbre 1/2010, och egentligen finns det inte i stl 56 och mitt tyg räckte inte till stl 62, så jag minskade ner mönstret så att det skulle bli en 56a och passa in på tyget. Nu tror jag inte att det är just en 56 utan snarare en 56-62a. Turligt nog hade jag matchande mudd hemma, som kommer från en lokal tygaffär. Knapparna kommer från Snapsource. Jag beställde en blandad påse för länge sedan och det är så roligt att titta i den och hitta knappar som matchar tyget. Dessutom passar de nästan precis i Prym-tången. De här små bebiskläderna får bli utan namnlapp, möjligen skulle de kunna få bara filurmärket utan text. Får se hur jag gör med det. Storlekslapparna, som knappt syns, har jag beställt från Bibbis.

måndag, februari 01, 2010

Voffelivoff

Högen har minskat i helgen, men den enda bild som blev bra idag var på voffe-tröjan. Tyget kommer som tidigare sagts, från Stoff och stil, som jag köpte i somras. Mönstret är från Ottobre 4/2004 och är i stl. 98. Hals och ärmslut är kantade med svart mudd, från en lokal tygaffär.