fredag, oktober 16, 2009

Tunika utan tekittel

Så har jag också provat ett tunikamönster, i det härliga velourtyget från Jofotex jag köpte i somras. Det har fått lega till sig bland de övriga tygerna innan jag bestämde att det skulle bli en tunika. Annars är det lätt att velour blir byxor. Modellen har lite bakåtlut i ställningen.

Mönster och tyger: Mönstret är från Ottobre 4/2007. Länge funderade jag på vilken färg det skulle vara i halsringningen och ärmarna. Någon ljusblå hade jag inte hemma och verkar inte få tag i inom överskådlig tid, och den limegröna från Joftex passade inte alls i nyansen. Så Hilcos cerisa från El-Giganten-tröjan låg rätt bra till under en lång tid. Men igår bestämde jag att det fick bli rött i hals och gult i ärmar. Faktiskt så tycker jag att det alternativet blev riktigt bra. Muddtygerna kan vara köpta på Jofotex.

Förändringar och förbättringar: När tunikan nu sitter på så passar den hyfsat, men inte helt bra. Axlarna är för breda och halsringningen är lite för urringad, jag vill hellre ha en vanlig tröj-halsringning. Jag fick klippa ärmarna ca 2 cm kortaren än i mönstret. I utklippningen hade jag lagt till 2 cm för ärmfåll men eftersom jag gjorde muddkant-avslut i ärmarna så fick jag klippa bort 4 cm totalt. Jag tycker också att tunikan är lite för utställd och vill nog ha den lite snävare, så om man snävar in den ca 3-4 cm i var sida så kan det bli bra. Längden skulle kunna vara 5 cm längre. Som den är nu är den rätt bra som tröjlängd. Javisst ja, jag hade ju tänkt att den skulle få en ficka mitt fram på med plats för båda händerna i. Det glömde jag visst bort i hastigheten.
Jag fick lite hjälp att nåla fast ett mönster på tyget. Många nålar blev det.

Syfestivalen och tyger: Jag hade inte möjligheter att åka, men Botilda var vänlig och handlade tyger åt mig, så nu har jag en hel hög med fina tyger. Några hade jag beställt och några hade jag pekat ut att jag tyckte om och några handlade hon på eget bevåg. Eftersom hon har god smak så blev allt så himla bra. Bla ett tyg är sweetshirttyg i lila med orange prickar på - det kan få bli en förbättrad tunika och kommer att matcha Fiffilurens orange velourbyxor från Villervalla. Nu har jag sylust och inspriation!!

2 kommentarer:

Hello sa...

Visst är det härligt när inspirationen bara faller över en så där! Grattis!

Och det där tyget är ju bara undervbart! Passar som tunika!

Pyssellycka sa...

Jättefint tyg! Snyggt blev det med kantbande i olika färger.