måndag, februari 15, 2010

Sytips på justerbar linning

Försöker här ge tips på hur man kan göra en justerbar resårlinning på byxor utan dragkedja. Jag har valt att lägga resåröppningen i höger sida av byxorna.
När man har sytt fast linningen räta mot räta på byxorna, och vet var resåren ska sitta, så nålar man fast den och syr på den sida av linningen som ska vara inne i byxorna.

Inte vet jag hur man bäst syr fast en resår i vävt tyg, men jag brukar sy en fyrkant om det går. Om resårbandet är smalare, syr jag bara på var sida.
På den sida som ska vara inne i byxorna och på motsatt sida av resåren, syr man fast knappen som den justerbara resåren ska fästa i. Öppningen där resåren kommer ut är i bilden till höger om knappen.
Sen skarvar jag på den justerbara resåren, för det är lite onödigt att ha en sådan i hela linningen. Nu önskar jag ju att det fanns (vilket det säkert finns också) en resår som är lika bred som den justerbara resåren. I det här fallet har jag valt att lägga dem kant i kant, uppåt i linningen. Då blir diffen nedåt i resåren och i linningen.

Så har jag dragit runt resåren och sytt fast linningen. Om man gör på mitt sätt, att sy med resåren i kanalen, så är det viktigt att vara uppmärksam på att man inte syr i resåren. Jag nålade väldigt noga under resåren och kollade att det fanns tillräckligt med tyg att sy i.

Så var det klart och här har jag bedömt att det ska räcka med fem knapphål för att kunna justera linningen. Innan dess har jag måttat mot ett par byxor som jag vet har en linning som passar. Så byxorna ska redan nu ha rätt midjemått.
Tillägg: Jag ser på de tidigare byxorna (blågrå) som blivit rätt välanvända nu, att resåren börjar flisas upp, så änden behöver nog sys in. Har också kikat på köpisbyxor och där är änden invikt och sydd, så det ska jag göra på FP-byxorna nu. Och då gissar jag att sex knapphål hade varit bättre än fem, så man får med vikmånen.

5 kommentarer:

Botilda sa...

Det är ju ingen nyhet att du är smart, men det tål att upprepa: smarting! Bra tips och snygga brallor.

Hello sa...

Det var ju ett jättebra sätt!!! Jag har allt fått till det förut också, men det här var mycket smartare! Tack.

Nette/Rostis sa...

tusen tusen tack igen!!!

Singh sa...

Bra tips, perfekt tutorial, detta ska testas.

Lägger till dig i min blogglista!

Anonym sa...

Åååh, varmt tack för denna instruktion! Som jag har letat... :)