torsdag, september 13, 2007

När rosa och blått saknas

Här om dagen var vi på öppna förskolan och Fiffiluren hade på sig sin finfina tröja från 70-talet. Vit med bruna blommor och bruna muddar. Till det hade hon ett par bruna joggingbyxor och grön/bruna strumpor. Hon passar verkligen i den fina tröjan, det är nått med skärningen.
På öppnins sa en mamma om Filuran "Åh, hon har så fina kläder" och hennes egen bebis hade uggle-tröjan från Småfolk i gult och grönt.

Dagen efter var vi på en annan öppna förskola. Filuran som har samma kläder som under gårdagen ligger mitt på golvet bland alla andra bebisar. Mamman bredvid mig frågar
"Vad heter han?" och jag ignorerar att hon sa han och svarar
"Hon heter Felicia" (fingerat namn, Fiffiluren heter inte så på riktigt) och mamma frågar upp "Felix?"
"Hon heter Felicia"
Samtalet som inte ens börjat dör ut. Jag ser mig omkring, tittar på bebisarna och funderar sen när blev brunt en pojkfärg? De flesta pojkar (jag antar nu att de är pojkar) har mörka färger på sina kläder. Om bebisen är är en flicka måste man då ha något som kännetecknar att det är en tjej?

Vilket kom mig att tänka på när jag var på bvc sist. I hissen åker en man som kikar på Filuran i vagnen. Filuran har sina orange velurbyxor, Molo-fleecen i ljusblå/ljusturkos (isblå) jacka med schack-rutiga ärmar och med orange kantband.
Han säger "Är det en pojke eller flicka?"
och jag svarar "Ja, det är kanske inte så lätt att avgöra om man ska gå efter blått o rosa"
Mannen kom fram till att det var en flicka eftersom hon hade de röda tossorna med lite blommor på. Avslöjad!

9 kommentarer:

Tyrvi sa...

Hihihi! Jag tror jag hört det mesta i denna väg. Min favorit är nog ändå: -Jag trodde han var en tjej för han är så söt!

Brunt är en fin färg. Punkt. Men H har haft en hel del rosa och blått också. Mycket förvirrande för folk.

Charleston sa...

Den kommentaren var bra den!! :-)
Har tänkt på att om man inte vet/ser om det är en pojke eller flicka så kan man ju fråga: -Och vem är det här då?, eller nått sånt.

Anonym sa...

Varför är det så?? Känner igen det så väl själv. Min son har fått ta efter en del av dotterns kläder därav röda brallor. varje gång han har de på sig så tittar folk lite och frågar efter en stund " Det är en kille va?" För min son ser verkligen "grabbig" ut. Varför ska det vara så rosa och blått???

/ majtjho

Charleston sa...

majtjjo: jaa, det undrar jag med. Och särskilt som jag har alla möjliga färger på dotterns kläder, men är det inte rosa, och med blått (turkost), o brunt så blir folk tveksamma. Jag undrar om det är så att det handlar om osäkerhet och att kategorisera och ordna upp sin närmaste tillvaro.

Carolina sa...

Ja, det är inte lätt det där med färge. Jag satt själv igårkväll med nya S6S katalogen för att betsälla tyg, nu när vi vet vilket kön vår bebis har (flicka), men det var banne mig inte lätt när man inte är så förtjust i ljusrosa och babyblå.

sassamamma sa...

Har också tänkt på det där med brunt att det blivit mer en pojkfärg? Utom när det kombineras med rosa möjligen. Inte överallt i affärerna men på många ställen är det så.

Fast häromdagen när min lilla tjej var iklädd rosarandig body och jeans med blommor (slit och slängkläder som gärna för bli förstörda när vi är på landet :D) så var det en karl som frågade vad pojken hette. Inte helt lätt som sagt :D

Charleston sa...

sassamamma: *s* Nä det är verkligen inte lätt. Inte ens om barnet har glittriga naglar, tofs i håret ;-) Jag läste din blogg här om dagen, om det du skrivit om flickor och pojkar, och tänkte att jag borde länka över till dig. Så här kommer en länk, att klippa o klistra.

http://kladerochprylar.blogspot.com/2007/09/flickor-och-pojkar-igen.html

Gekko sa...

Jag känner igen mig så! Vet inte hur många gånger folk utgått från att min flicka är en pojk. Det måste ju vara kläderna då det oftast går i brunt, orange, turkost eller möjligtvis grönt. Jag försöker tänka efter själv innan jag ställer en sluten fråga. Det är väl inte så konstigt att fråga om det är en pojk eller flicka? Det händer att jag gör "trots" att barnet är klädd i bara rosa...
Varför är det förresten så att orange är flickfärg men blir pojkfärg i kombination med brunt?? Iallafall utifrån de reaktioner jag fått.

Charleston sa...

Åh, vad intressant!
brunt+rosa=flicka
brunt+orange= pojke
;-)