söndag, oktober 21, 2007

Manchesterbyxor

Mönstret bygger på Tillskärarakademins grundmönster, som jag har ändrat och gjort mitt eget mönster utav. Jag har gjort dem lite vidare, lagt till linning, fickor, dragkedja och så ska de fodras. Jag fodrar dem med ett trikåtyg (som jag inte tycker är så fint, men det ska ju ändå sitta på insidan). Egentligen ska man fodra vävda tyger med vävt tyg och trikåtyger med trikå. På barnkläder spelar det inte så stor roll, men på vuxenkläder händer det så mycket i tyget, och det kan bli så att trikåtyget hänger under det vävda yttertyget.

Nu har jag också fått stor hjälp av vår lärare Nana. Så kul att se henne bara dra några streck här och där. När hon säger 0,75 cm och drar ett streck så blir det 0,75. När jag eftermäter så stämmer det precis på millimetern. Det kallar jag ögonmått!!
Själva mönsterkonstruktionen höll jag på att få huvudvärk av. Det ser kanske inte så svårt ut, men det är inte det helt enklaste. Alla små delar har alla olika (nya) namn och det kan ge huvudbry innan man vet vad vi pratar om. Jag hoppas att jag ska lära mig massor.4 kommentarer:

Gekko sa...

Jag blir så avis för att du får gå en bra kurs och lära dig massor av nytt! Själv har jag efter tips av Thea beställt ett kompendium om mönsterkonstruktion men det blir ju inte riktigt samma sak. Ser fram emot att få se byxorna färdiga! Vore kul om du kunde tipsa om vad olika delar egentligen heter!

Botilda sa...

Å, så spännande att få se hur långt du kommit på torsdag! Du utnyttjar tiden med Nana på ett bra sätt, även om det blir mer mönsterkonstruktion än sömnad. Nästa gång går hon igenom just byxor och gången därefter jacka och kavaj utifrån grundmönstret, hann du höra det?

Charleston sa...

Gekko: Bra idé. Ska se om jag hinner med det.

Botilda: *haha* Precis så hade jag ju tänkt mig ;-)
Jag vet inte om jag kommit så långt. Nu tvekar jag om jag ska sticka fast fodret, eller vänta.

Charleston sa...

Gekko: De där små delarna heter gylfdel, men jag kallar dem i sytipsent för flärp. Den med sned kant är dubbelvikt och den med rund kant är enkel. Den dubbelvikta är den som är innerst i byxan. Den runda syr man ju fast i byxan, viker tillbaka och syr en stickning på insidan, så att den viker sig inåt.