söndag, april 26, 2009

Vårpromenad

Jag fick promenera vidare i "sy-tipspromenaden" efter PysselFröken. Jag har sett den florera men har ingen aning om dess vägar.

Målet med själva utmaningen är att sprida kunskap och dela med sig av eventuella knep och trix när det gäller sömnad. Nu har du chansen att lära dig något nytt!

Tips 1.
Utan en Pfiffikus och en Märkpenna skulle jag inte klara mycket. Pfiffikusen använder jag till att märka ut sömsmånen runt mönstret (0,5 cm i trikå, och 1,5 i vävda tyger, fållen 2 cm i trikå och i vävda allt mellan 2,5-5 cm. Alla mått finns som hack i Pfiffikusen.

Märkpennan är en sådan penna med lila tusch som går bort efter 48 timmar, eller så kan man "sudda" med den ljusblå tuschen. Pennan går att finna i välsorterade sybehörsaffärer, men även Sykompaniet har en variant (Magic Pen/Madeira). Dem jag har är inköpta på en vanlig affär (typ Wallmark) i USA, tack vare min systerdotter.


Tips 2.
När jag syr overlock i trikå eller mudd, med min symaskin (inte en overlockmaskin), och ska vika kanten kan det bli lite tjockt när den sydda sömsmånen ligger åt samma håll, just i vecket.

Då klipper jag ett litet insnitt mellan overlocken, så att inte trådarna går av. Sedan viker jag sömsmånen åt olika håll. Då fördelar man tjockleken i vecket. Tipset hittade jag i boken "Sy kläder" av Linda Gibson, för länge sedan.
[Nu är det allt för sent på kvällen, men bilder kanske kommer sen]


Och här kommer instruktionerna
Tipsa om ett sömnadstillbehör, t.ex. tyger, saxar, snedslå, symaskiner, knappar, trådar, pressarfötter osv. Det kan vara något som är mycket prisvärt, bra kvalitet eller något hjälptillbehör som du tycker är väldigt bra samt varför. Man får också gärna berätta var man får tag på saken.

Har du mer än en sak som du vill berätta om så går det givetvis bra. Sen kan ytterligare (om du vill) dela med dig ett tips när det gäller sömnad, ett praktiskt tips. Det behöver inte vara något avancerat (med massa bilder), bara ett litet tips.

När du svarat på frågorna så skall du skicka vidare utmaningen till 4 stycken nya personer med sömnad som hobby. Du skall meddela personen att du utmanat denne samt länka till personens blogg.

[Jag stoppar här och låter tipspromenaden vara öppen att fortsätta för den som önskar]

Inga kommentarer: