tisdag, september 07, 2010

Ja ja janome


Så har jag äntligen, efter väldigt lång fundering och några krokiga vägar, en overlock. Det blev en Janome Babylock 644D. Nu gäller det att ha tid att sy, så jag lär mig hur det fungerar. Kom på sen att randigt kanske inte var det bästa valet av tyg för att sy i som inlärning. Men när jag gick en kurs på Tillskärarakademin sydde jag lite overlock så jag hoppas att jag kommer i håg något utav det. Annars tar jag tacksamt emot tips på diverse om hur man sy på en overlock. :-)


8 kommentarer:

Benglan sa...

Vad roligt med en ny maskin! :)

Simsalabim sa...

Så fin maskin! Det är lite annorlunda att sy på overlock. Framförallt tycker jag att det är svårt att svänga, i alla fall om det blir skarpa inåtvända kurvor. Trådar brukar jag fästa med hjälp av den vanliga maskinens sicksack. Det brukar bli diskret och bra. Annars kan man ju alltid sy in trådarna för hand i fållen, men det tycker jag är lite meckigare.

Krumitott sa...

Den där kommer du få mycket roligt med! Har en likadan och den går som en klocka, fantastiskt bra!
För att få en snyggare söm vid svängar kan man pröva att hålla tyget så rakt som möjligt när man syr. En bit innan jag kommer till skarven mellan ärm & t.ex. framstycket, så vrider jag framstycket så det går i linje med ärmen. Och sen att man kollar att kniven inte skär längre in på tyget än vad sömmen går. Att sy en förstärkningssöm (raksöm på vanliga maskinen) innanför overlocksömmen är också bra, eftersom overlocksömmen lätt "delar" sig.
Behöver du hjälp nån gång är det bara att skicka ett mail :)
Lycka till!

Charleston sa...

Tack för era tips. :-) Än så länge går det bra, det lilla jag har sytt i alla fall. :-)

á Yeliqa sa...

Grattis till din nya maskin!

Carro/mysigtdesign sa...

Drömmer om en overlock. Är det en ny maskin du har köpt?

Thea sa...

Å grattis!! Vad kul! Det är som att en helt ny värld öppnas, eller hur?

Jag tror du kommer vänja dig snabbt! Jag köpte min overlock utan att faktiskt ens testat sy mer än på provlappar på Syfestivalen. I början sydde jag nästan bara raksömmar med den, medan jag sydde halslinningar och annat med strethsömmen på min Men du är ju van att sy, så du kommer att ha en ny bästis snabbt! :-)

Anonym sa...

Ta bort nålarna!! Det är så lätt hänt att de hamnar i kniven. Det kostar massor att slipa den.
/Sophia