onsdag, april 28, 2010

Vårlig äppeljacka

Äntligen är vårjackan klar alldeles precis lagom till att värmen kommer och det är dax att lägga undan vinterjackan. Jackan är sydd i det fantastiska äppeltyget från Hilco, via Tygpyssling. Mönstret kommer ursprungligen från Ottobre nr. 1/2007. Ett av mina favoritnummer som snart faller i bitar då jag har läst sönder det, men så har jag sytt en hel del från just den tidningen.
Jackan verkar passa rätt bra, även om jag är lite smått orolig över att ärmarna är för korta och att jag har tagit in för mycket i vidden. Här har Fiffiluren en stickad ylletröja under. Jag har ändrat en hel del på mönstret och lagt till detaljer som jag ville ha. Jackan är fodrad med matchande velour, från en lokal tygaffär. Det återstår att se hur smart det är med velourfoder, för jag kom på sedan att ärmarna brukar vara i ett glansigt tyg, för att ärmarna ska glida i och ur lättare. Jag misstänker att den kanske kommer att haka upp sig vid på- och avklädning.

Några av de detaljer jag har lagt till är reflexbandet baktill, ärmarnas kardborrband, för att dra ihop ärmen. Fast det verkar inte behövas. Fållen har jag också ändrat på, så den är längre bak än fram. Det ser ut som att den drar sig lite märkligt framtill, men det kanske går att fixa genom att sy en stickning längst ner. Jackan skulle kanske ha kunnat vara något längre framtill. Jag hade funderingar på att dra i en dragsko, resårsnodd, i fållen, men kom inte på hur jag skulle lösa det. Som jag har måttat och mätt denna jacka mot andra jackor och tröjor för att få den att sitta riktigt bra. Jag har också lyckats prova den på Fiffiluren två gånger under sömnaden. Det har varit rikigt nervöst flera gånger om att sy den. Detta är faktiskt den första jacka jag hart sytt. Dessutom har jag sytt den utan beskrivning så det har tagit tid, men det har varit en fördel för då har jag fått tänka igenom allt ordentligt.

Här ser man ärmmudden sticka fram (bilden nedan). Jag började med att sy fast mudden i innertyget och sedan sydde jag fast en ärmrundel som var ca 4-5 cm bred, i velouren och muddens söm. Därefter sydde jag fast denna ärmrundel i yttertyget, som en fåll. Kanske kan jag få till en bild senare. Jackan blev klar precis i går och detta är fotat på vägen till förskolan i morse. :-)Vi stannar till och tittar på gåsen som står mitt i den forsande ån och undrar var gåsens andra ben är.
Ett par detaljer är hängaren, storlekslappen, som vid en sömnad försvann in i kragen, så jag sprättade faktiskt den. Lite överkurs kan man tycka. Här fick namnlappen plats också. För att sy kragen läste jag i boken Sy kläder av Linda Gibson. Där fick jag tips om kragens stickning i ytterkanten genom att sy fast sömsmånen i överkragen. Man syr stickningen på rätan och vränger sedan ut kragen igen. Krångligt och pilligt, men resultatet blev snyggt. Underkragen har alltså ingen stickning.
Knapparna (som inte syns på någon bild), är tryckknappar från Snapsource. Jag hade rätt många ljusblå/grå som jag aldrig trodde jag skulle få användning av, men nu matchade de alldeles prefekt. Det blev fem knappar i jackan, som jag måttade och mätte med precision för att de skulle hamna rätt utan att dra sig. tyget drar sig visserligen en aningens just runt knappen, men det är inte mycket att göra åt.

Detaljer på mudden som sticker fram och resåren på ärmslutet.


Totalbedömningen är att jackan nog blev rätt okej. Tyget är ju fantastiskt fint och det var roligt att sy jackan. Eftersom den sitter ganska så precis gissar jag att det blir en vår/sommarjacka. Alltså inte så mycket att växa i. Det finns tyg kvar så jag hoppas få till en jacka till Pärtan också, men då blir den inte lika välarbetad eller fodrad. Det behövs inte för en sommarjacka.

10 kommentarer:

Mimmi sa...

Vilken underbar jacka och så detaljrik!!!

Du har lagt ned stor tankeverksamhet inser jag, något som jag oftast är för lat för.

Superfin!

Benglan sa...

Den blev ju superfin! Vad mkt härliga detaljer. Den ser verkligen riktgit proffsig ut!

Pumla sa...

Tycker det är en kanonfin jacka!

Emster sa...

Vilken underbar jacka och så välarbetad!

agge sa...

Riktigt fin o det är ju detaljerna som gör det :)

mysigtdesign sa...

Vilken ljuvlig jacka. Kul med närbilderna också, den ser så välarbetad ut.

Simsalabim sa...

Superfin!

sorkmor sa...

Den är jättesnygg!

Åsa Tidqvist sa...

Vilken superfin jacka!! tyget är fantastiskt men ditt jobb är ju ännu bättre! jag kör på ett mönster, fegar alltid på detaljer jag själv funderar på, är rädd att det inte blir bra osv. men du har ju gjort jackan maximal med allt du klurat på! super!

Wimsan Mari sa...

Vilken JÄTTEFIN jacka du har sytt. Vilka fina detaljer och tyget är ju bara så underbart. Man blir väldigt glad av det. Snyggt jobbat. Den gillar hon väl mycket ?? Hon ser nöjd ut i alla fall